İnternetten bir tıkla tüm ihtiyaçlarımızı karşılamak işimizi ne kadar da kolaylaştırdı değil mi? Uçak bileti, giyim, kitap, cep telefonu derken evimizin market alışverişini bile internet üzerinden yapmaya başladık. Elbette ki buna en büyük neden “online” alışverişin hızı ve pratikliği.
Bunlarla beraber internetin alışveriş için bu kadar çok kullanılmasından ötürü ortaya çıkan zararlı yazılımlar ise internetten alışveriş yaptığımızda endişe duymamıza yol açıyor. Ama merak etmeyin, alacağınız çeşitli önlemlerle güvenli bir şekilde alışverişinizi tamamlamanız mümkün! O halde konuyu uzatmadan internetten güvenli alışveriş yapmanın püf noktalarına değinmek istiyoruz. İşte internette güvenli alışveriş yapmak için alınacak olan tedbirler:
Ortak Kullanılan Bilgisayarlardan Alışveriş Yapmayın!
İnternet alışverişi için kesinlikle iş yerinde ya da başka yerlerde bulunan ortak bilgisayarları kullanmayın. Çünkü bu tarz bilgisayarda virüs olabilir ve maalesef banka bilgilerinize bu şekilde ulaşılabilir. Bu sebeple anti-virüs programı yüklü, güvenliğinden emin olduğunuz bir bilgisayarda, şifrenizi kaydetmeden alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.
Güvenilir Alışveriş Sitelerini Tercih Edin
Alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir olması elbette çok önemli. Bir sitenin güvenilirliğini anlamak için ise ilk önce sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Nasıl mı? Alışveriş yapmak istediğiniz internet sitesinin adresinde kilit işareti var ve “https//” yazıyorsa bu site SSL sertifikasına sahip demektir. Siz de, kilit işaretinin üstüne tıkladığınız zaman son kullanma tarihini görüp sertifikanın geçerlilik süresine bakabilirsiniz. Unutmayın, bu sertifika, sizin siteye ulaştırdığınız bilgilerin şifrelenmesini sağlaması açısından son derece önemlidir.
Alabileceğiniz diğer önemli tedbirler.
- Alışveriş sitelerindeki hesaplarınızı önemseyin, basit şifreler veya size ait olmayan e-posta hesapları kullanmayın.
- Alışveriş sitelerine sosyal medya hesaplarınızı kullanarak giriş yapmayın. Eğer böyle yaparsanız kötü niyetli kişilele 2. bir secenek daha vermiş olursunuz.
- Tarayıcınız kart bilgilerinizi kayıt etmek isteyip istemediğinizi sorar, buna onay vermeyin.
- Kart bilgilerinizin alışveriş sitelerinde kayıt edilmesini onaylamayın. Dünyada kredi kartı mağduriyetlerinin önemli bir oranı kayıtlı kart bilgilerinin çalınması sonucu meydana gelir. Amazon ve Netflix gibi özellikle amerika menşeili bazı web siteleri alışveriş yapabilmeniz için kart bilgilerini kaydetmeyi zorunlu hale getirmiştir. Bu tür sitelerden mümkün olduğunca alışveriş yapmamanızı öneririz. Buralardan alışveriş yapsanız dahi bankanızın sanal kart hizmetini kullanın veya alışverişinizi tamamladıktan sonra mutlaka sitedeki hesabınızdan kayıtlı kart bilgilerinizi silin. Bu siteler bazen kart bilgisini silmeyi bile çok zorlaştırır. Örneğin netflix hesabınıza kayıt ettiğiniz kart bilgisini ya başkasıyla değiştirirsiniz veya tamamen silmek için müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeniz gerekir.
- Telefonda alışveriş yapmayın, kart bilgilerinizi telefonda okumak güvenli değildir. Çünkü telefon görüşmeleri firmalar tarafından kayıt altına alınır ve kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bunu yapmaya mecbur kalmanız durumunda kredi kartınızı değiştirmenizi öneririz. Böylece kredi kartı numaranız ve güvenlik numaraları değişir.
- Kartınızı hiçkimseyle paylaşmayın. Arkadaşınız veya başka birine kullandırmak isteseniz dahi alışverişi kendiniz ve kendi hesaplarınız üzerinden yapın.