Çıkan yeni uygulamalar, oyunlar ve videolarla her geçen gün İnternet kapasitesi ihtiyacı artıyor. Yükselen bu talep, bant genişliği ihtiyacını da getiriyor. WiFi 6, bu doğrultuda ortaya çıkan gereksinimleri karşılamak üzere sunuluyor. Oldukça yeni bir teknoloji olsa da yakın gelecekte yaygınlaşması bekleniyor. Özellikle verim, hız ihtiyacı duyan ve çok sayıda kullanıcısı olan kurum, kuruluşların bu teknolojiye hazırlanması gerekiyor. Ayrıca Wi-Fi 6, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknoloji ile onlarca cihazın internete sıkıntı yaşanmadan bağlanması için de gerekli alt yapıyı sunuyor. Hızı kadar yeni güvenlik teknolojisi ile de tercih edilen Wi-Fi 6, gözde teknolojiler arasında yerini alıyor. Gelin “WiFi 6 nedir?” buna yakından bakalım.
Wi-Fi 6 Nedir?
"802.11ax" olarak da anılan Wi-Fi 6 teknolojisi, "gelecek nesil WiFi" olarak da adlandırılıyor. Bu standart, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından belirlenmiştir. WiFi 6’nın Wi-Fi Alliance tarafından belirlenmiş 6 ana özelliği mevcuttur:
- Ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim (OFDMA), spektrumu frekansa göre ayırır, kanal paylaşımı ile daha yoğun bir kanala izin verir. Böylece ağdaki yüksek talep dönemlerinde gecikmeyi azaltır.
- Çok kullanıcılı çoklu giriş, çoklu çıkış (MU-MIMO), WiFi 6'nın bağlantı kalitesinde ciddi bir düşüş olmadan ağdaki çok sayıda cihazı aynı anda desteklemesini sağlar.
- 160 MHz kanal kullanım kapasitesi, mevcut genel bant genişliğini artırarak, yüksek bant genişliği kullanımı için daha yüksek hız ve bağlantı kalitesi sunar.
- Hedef uyanma süresi (TWT), ağdaki belirli cihazlar ve istasyonlar için uyanmayı zamanlar, böylece pil ömrünü ve daha fazla ağ verimliliğini artırır.
- 1024 dörtlü genlik modülasyon modu (1024-QAM), verilerin kodlama oranlarını ve ağ hızını yükseltir.
- İletim hüzmeleme, bir konuma odaklı konsantre sinyalleri hedefleyerek WiFi'nin menzilini artırır.
Bu teknoloji, İnternete bağlanmanızı sağlar, ancak çok daha hızlı ve verimli şekilde bu işleme olanak tanır. Rakiplerine büyük fark atan WiFi 6’nın hızı: 9.6 Gbps’tir. Evlerde ortalama günde minimum 5 cihazın bağlanması söz konusu iken, bu rakamın birkaç yıl içerisinde 50’ye çıkması tahmin edilmektedir. Bu durumda da ağda ciddi bir sıkıntı yaşanacaktır. W-iFi 6 çok sayıda cihazın ağa bağlanması için de ayrı bir teknoloji sunar. Wi-Fi 6 kullanmak için bunu destekleyen cihazlara sahip olmalısınız, ayrıca wifi 6 modem de almalısınız.
Wi-Fi 6 Avantajları Nelerdir?
WiFi 6 teknolojisi çok sayıda avantaj da sunuyor. Bunlar arasında en fazla öne çıkanları şöyle sıralayabiliriz:
- WiFi 6 oldukça yüksek kapasiteli ve hızlıdır.
- WiFi 6 teknolojisi onlarca cihazın ağa bağlanabilmesine olanak tanır.
- WiFi 6 daha güçlü bir güvenlik protokolü getirdiği için daha güvenli bağlantı yapabilirsiniz.
- WiFi 6 teknolojisi bant genişliğinin verimli kullanımını sağlar.
- Bu teknoloji esnektir.
- Yüksek performans sergiler.
- WiFi 6 çok daha ölçeklenebilir yapı taşır.
- Yeni modülasyon teknikleri ile iş verimini artırır.
- 4K ya da 8K video, HD uygulamalar, tüm kablosuz ofisler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi gelişmiş uygulamalarda çok daha yüksek performans sergiler.
- Bu teknolojide yönlendirici kullanılarak cihazlar arası iletişim planlaması yapılır. Böylece cihaz, sinyalleri iletmek ve aramak için antenlerini sürekli açık tutmaz. Dolayısıyla da daha az pil tüketimi ve uzun pil ömrü sağlar.
- Kablolu bağlantı ile kablosuz bağlantı arasındaki farkı ortadan kaldırır. Böylece kablo kullanan video oyunu meraklıları bile kablosuz olarak bağlanmayı tercih edebilir.
WiFi 6’nın WiFi 5’ten Ne Farkı Vardır?
Wi-Fi 6, 2019 yılında piyasaya çıkmıştır, Wi-Fi 5 ise 2014 yılında tanıtılmıştır.
Teorik olarak Wi-Fi 6, çoklu kanallarda 9.6 Gbps hıza sahipken, Wi-Fi 5 3.5 Gbps hıza sahiptir. Yani teoride Wi-Fi 6 modemi, Wi-Fi 5 modeminden %250 daha hızlı olabilir.
WiFi 5; IEEE 802.11ac standardına göre çalışır. WiFi 6 ise IEEE 802.11ax standardına göre geliştirilmiştir.
3 antenle 80 metre menzile sahip olan WiFi 5 geniş bir alana hizmet verir. Ancak WiFi 6, kullandığı teknoloji ile WiFi 5 router'lardan daha iyi performans sunar. WiFi 6 router'larda “beamforming” mevcuttur.
Wi-Fi 6’ya Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Altyapınızı WiFi 6’yı destekleyecek şekilde kurmanız ve Wi-Fi 6 uyumlu cihazlar almanız gerekir.
- WiFi 6 teknolojisi daha fazla güç gerektirir. Dolayısıyla ağdaki access point (AP)’lere yeterince güç sağladığınızdan emin olmalısınız.
- WiFi 6 AP’ler yoğun trafik oluşturma potansiyeline sahiptir. Ağda çok sayıda cihaza hizmet verebilir. Dolayısıyla altyapı hazırlığı sırasında yüksek hızlı bakır bağlantı noktalarından faydalanabilirsiniz.
- WiFi 6 ürünlerini alırken, ürünün sertifika sahibi olup olmadığına bakmalısınız.