Sunucu (Server) Nedir, Türleri Nelerdir?

Veri merkezlerinde korunaklı bir alan içerisinde tutulan, kapatılması söz konusu olmadığı için geniş güvenlik önemleri ile korunan, jeneratör ve soğutma sistemleri ile desteklenerek çalıştırılan, kesintisiz internet bağlantısına sahip ve dayanıklılığı yüksek bilgisayarlara ''server'' adı verilir. Server olarak bilinen sağlayıcı teknolojik donanımlar, günlük kullanım tipine sahip diğer bilgisayarlardan pek çok yönden ayrışır. Sunucu olarak da adlandırılan bu bilgisayarlar, daha hızlı ve karmaşık donanımlara sahiptirler. Birden fazla olacak şekilde geliştirilen ağ bağlantılarına, sabit sürücülere, daha geniş bir belleğe ve güçlü işlemcilere sahiptirler. Server bilgisayarları ile ileri düzey yazılımlar ve program içerikleri inşa edilerek çalıştırılabilir. Sunucu sistemleri ve yazılımları birçok kullanıcının verileri paylaşmasına da olanak verir.

Sunucular, günümüzde teknolojilerin de gelişmesi ile birlikte web sayfalarını meydana getiren kodları, eş zamanlı olarak milyonlarca kullanıcının görüntülemesini sağlayabilecek yapılara sahiptirler. Birçok türü olan bu üst düzey sistemler içerisinden en çok bilinen sunucu tipi; ''Web Sunucuları''dır. Bu türde geliştirilen sunucular web sayfasında yer alan içeriklerin depolanmasını ve sunulabilmesini sağlayan yegane sistemler olarak öne çıkar. Web sunucuları ile depolanma işlemi gerçekleştirmeyen sitelerin görüntülemesi mümkün değildir.

Sunucuların çalışma prensipleri belli başlı faktörlere ve adımlara dayanmaktadır. Sunucuların, dahili ağ yapısının dışında kalan kullanıcılarca erişilebilir olması için bir IP adresine ihtiyaç duyulur. Tüm web sitelerinin ise site adresi anlamına gelen ve 0 ile 255 sayıları arasında dört adet sayının birleşiminden meydana gelen IP adresi bulunur.

DNS sistemi sayesinde bir tarayıcının adres çubuğu alanında yer alan herhangi bir web sitesi adresi IP adreslerine dönüştürülür. Bu sayede kullanıcıların ilgili adrese tıklamaları ile server bilgisayarında depolanmış halde yer alan web içerikleri, internet kullanıcısının bilgisayar ekranına aktarılarak kesintisiz erişim sağlanmış olur. Bu işlemlerin hepsi bir içeriği servis etmek ile ilgilidir. Beklentileri analiz ederek ziyaretçilerin tarayıcılarında diledikleri içerikleri görüntülemelerini sağlamalarına yarayan; Nginx, Apache gibi yazılımların yüklü olmaları gerekir.

 

Sunucu Türleri Nelerdir?

Birbirinden farklı içerikleri bünyesinde depolayarak, internet kullanıcılarının etkileşim kurmalarına olanak sağlayan sunucuların farklı türleri bulunur. Türlerin adlandırılma prensipleri ise genel olarak ayrıştıkları noktaları öne çıkaran cinstendir. Kendi içlerinde farklılaşan server çeşitleri ile yedekleme yapabilme, ses transferleri gerçekleştirme, telefon santrali oluşturma, yayınlama, VPN ağları kurabilme gibi çeşitli amaçlara yönelik eylemler gerçekleştirilebilir.

Database Server: Türkçe adı ile ''Veritabanı Sunucusu''dur. Veritabanı yönetim sistemlerini ve veritabanlarını tutan server türü olarak işlev görür. Alıcı rolünde olan cihazların isteklerine bağlı kalarak sistemde arama yapar ve sonuçları getirerek alıcılara iletir. Bilinirlikleri en yüksek olan veritabanı sunucuları ise SQL Server, MySQL, Oracle sunucular olarak sıralanabilmektedir.

File Server: Ağda yer alan diğer diğer istemcilerin kullanılabilir duruma getirdikleri, yazılı, görsel ya da diğer dosyaları depolayarak yöneten sunuculara "dosya sunucuları" adı verilir.

DNS Server: Kullanım amacı adres çubuklarında yer alan alan adlarını IP adreslerine çevirmek olarak belirlenmiş ve domainler ile birlikte IP adreslerini de içerisinde barındıran türdür. Geniş internet ağı üzerinde herhangi bir domain için IP sorgulama işlemi sırasında kullanımı yaygındır.

Web Server: Ağ içerisinde yer alan sitelerin tüm içeriklerinin depolandığı ve istemcilerin taleplerince veri almalarını sağlayan sunucudur.

Proxy Server: İstemciler ve sunucu arasında bağlantıların paylaşımı açısından performans arttırma işlevi ile destekleyici bir türdür. İstemcilerden gelen isteklerin filtrelenerek ayrıştırılması amacı ile de kullanılmaktadır.

Mail Server: E- postaları taşıyarak depolama işlevi gören sunucudur. Mail trafiğini yöneterek sunucuların arasındaki mail alışverişini yürütme işlevi görür.

Game Server: Her geçen gün popüleritesini artırma eğiliminde olan oyunlara ait verileri ve içerikleri sağlayan sunuculardır.

Uygulama Sunucusu: Uygulamaları çeşitli amaçlar ile sağlıklı bir şekilde çalıştırma odaklı geliştirilen özel sunuculardır.

VPN Server: Bu tür sunucular fiziksel ya da sanal olarak geliştirilmiş olan sunuculardır. Amaçları VPN hizmetlerini içeriğinde barındırarak istenilmesi durumunda sunulabilecek şekilde tutmaktır.

 

Sunucuların Donanım Türleri Nelerdir?

Güçleri, işlemci, RAM gibi donanımların yüksek performans gösterebilmelerine bağlı olan sunucu bilgisayarları, donanım türleri yönünden farklılaşarak ikiye ayrılırlar. Giriş seviyesinde oluşturulan donanımlar genel olarak ev tipi olarak adlandırılan kasa tiplerinden geliştirilmektedirler. Bu kasalar ATX ya da Tower olarak adlandırılır. Form olarak giriş seviyesinde yer alan bu tip kasalar düşük seviyelerde elektrik tüketimine sahip olan ve soğutma işlemi kullanım faktörlerinden dolayı zorunlu olmayan alanlarda sıklıkla tercih edilmektedirler.

Yapılacak işlemlerin kapasitesine de bağlı olarak değişim gösterebilen kasa tiplerinden bir diğeri ise "Rackmount" kasa olarak isimlendirilir. Rackmount kasalar, yatay tipte olup her elemanın homojen bir şekilde alana yerleştirilmesi ile meydana getirilir. Sunucu sayısının çok fazla olduğu durumlarda ve alanlarda kullanımı yaygın olan bu kasa türü, güçlü fan sistemleri ile desteklenmektedir. Dolayısıyla, ön alandan aldıkları havayı arka alandan bırakarak ısınma eğiliminde olan tüm elemanları soğutma becerisine sahiptirler. Fanların çalışma mekanizmaları ile gerçekleştirilen bu soğutma işlemi sayesinde kasadan alınması beklenen yüksek performans değerlerine ve verimliliğe pozitif yönde bir katkı sağlanmış olur. Racmount kasalar 7 gün, 24 saat çalışması için tasarlandıklarından dolayı elektrik kullanım oranları da oldukça yüksektir. Elektrik gereksiniminin fazla olmasından kaynaklı ısınmaya meyilli olan Rackmount kasalar, birden fazla olacak şekilde bir arada yer alacaklar ise soğutma sistemlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesine ekstra dikkat edilmesi önemlidir.


Hızlı Başvuru
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.