MAC Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

Teknoloji dünyasına yeni giren kavramlar arasında MAC adresi de yer alıyor. Bu kavram, akıllarda soru işareti bıraksa da bilindiği takdirde oldukça işe yarayan ve kolay anlaşılan bir adrese dönüşüyor. IP adresi kavramı ile benzerliği olduğu için, sıkça karıştırılsa da aslında iki farklı terim olarak biliniyor. MAC adresi, ek cihazlar ile bağlantı kurabilen her aygıta ait özel bir bilgi olarak tanımlanıyor. Adresin bulunması ise her cihazda değişiklik gösteriyor. Yönteme bağlı olarak değişen MAC adresi detayları ise oldukça önem taşıyor.

MAC Adresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Açılımı; Media Access Control Address olan MAC adresi, mevcut cihaz haricindeki cihazlar ile bağlantı kurabilen ve her aygıt için eşsiz olarak tanımlanan bir terim. Hemen her aygıtta bulunan donanım adresi veya fiziksel adres olarak da biliniyor. IP adresi ile birbirlerinden ayrılan en belirgin ve temel özelliği ise MAC adresinin değişmez ve tek olması. IP adresi değişiklik gösterse de MAC için aynı durum geçerli olmuyor.

MAC adresinde 48 bit 6 oktetten oluşan bir bilgide ilk seri üretici firmayı tanımlarken, ikinci serideki 24 bit 3 oktet, cihazın yılına, üretim yerine ve donanım modeline karşılık geliyor. Bu durumda IP adresi hemen her kullanıcı tarafından ulaşılabilir olsa da cihazlardaki MAC adresi sadece aynı ağda bağlı olan kişiler ve kullanıcılar tarafından bilinebiliyor. Bahsi geçen oktetler arasına iki nokta işareti eklenerek yazılan bilgi, MAC adreslerinde sıkça karşılaşılan bir simge haline geliyor.

Bunlara ek olarak 02 ile başlayan MAC adresleri yerel ağ olarak bilinirken, 01 ile başlayanlar protokoller için tanımlanıyor. Standart bir MAC adresi ise şu şekilde tanımlanıyor; 68 : 7F : 74: F2 : EA : 56

MAC adresinin ne işe yaradığını bilmekte de fayda var. Diğer cihazlarla bağlantı kurmada önemli bir rol oynadığı aşikar olan MAC adresi sıklıkla Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, token ring, FFDI ve SCSI protokollerinin işlenme esnasında kullanılıyor. Anlaşılacağı üzere cihazdaki bu protokoller için ayrı MAC adresleri olabiliyor. Tek ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması ve doğru bağlantıların sağlanması gereken Router aygıtında da MAC adresi kullanılıyor.

MAC adresini bilen aygıtlar yerel ağ vasıtasıyla birbirleri arasında bağlantı kurabiliyor. Sonuç olarak MAC adresi, aynı ağdaki tüm aygıtların birbirleri ile iletişim kurması ve haberleşmesi açısından aktif olarak kullanılıyor.

 

Windows ve macOS Üzerinde MAC Adresi Nasıl Bulunur?

Her cihazda farklı şekilde bulunabilen MAC adresi, işletim sistemlerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Belirli adımlar doğrultusunda çok kolay bir şekilde MAC adresi bulunuyor. Bulunan adres sayesinde belirli aygıtlar ile erişimi açıp engelleme işlemi de yapılabiliyor.

Windows işletim sistemine sahip olan cihazlarda MAC adresini şu adımlar doğrultusunda bulabilirsiniz:

Bu işlemler macOS işletim sistemindeki cihazlarda ise şöyledir:

Her cihaz ve işletim sistemi için adımlar farklı olsa da sonuç aynı oluyor. macOS sistemindeki bölümler ve menü isimleri de farklılık gösteriyor ama işlem sonrasında MAC adresine kolayca ulaşılabiliyor.

 

Linux, Android ve iOS Üzerinde MAC Adresi Nasıl Bulunur?

Windows ve macOS'dan sonra Linux, Android ve iOS üzerinden de kolay bir şekilde MAC adresi bulunabiliyor. Linux işletim sistemine sahip olan cihazlarda, ''Terminal'' sayfasını açtıktan hemen sonra açılan ekrana ''fconfig'' yazıp aratabilirsiniz. Bu aratma sonucunda MAC adresine hızlıca ulaşılıyor.

Linux Terminal ekranındaki görünüm aynı Windows Komut İstemi ekranına benziyor. Buradaki farklı komutlar ile sisteme dair tüm bilgilere ulaşmak da mümkün. ''fconfig'' komutu yazıldığı MAC adresine ek olarak IP adresine de ulaşılıyor.

iOS cihazlarda adımlar ''Ayarlar'' menüsüne giriş yaparak atılıyor. Hemen sonra ''Genel'' bölümüne girerek ''Hakkında'' sayfasının açılması gerekiyor. Açılan sayfa içerisinde MAC adresi görülebiliyor.

Telefon, tablet ve bilgisayar gibi tüm cihazlarda MAC adresi bulunuyor. iOS için izlenen adımlar, bu işletim sistemine sahip tüm cihazlarda izlenebiliyor. Ek olarak açılan sayfada Wi-Fi bilgilerinin detaylarına da ulaşılıyor.

Son olarak Android işletim sistemine sahip cihazlarda MAC adresinin nasıl bulunduğuna değinmek istiyoruz. Android işletim sistemli cihazlarda, ''Ayarlar'' menüsüne giriş yapmak gerekiyor. Ardından, ''Telefon Hakkında'' kısmına girip, buradan, ''Tüm Özellikler'' sayfası açılmalı. ''Durum'' ekranını açmak için tıklatıldığı zaman MAC adresine ulaşılmış oluyor.

Android cihazlardaki MAC adresi bulma işlemi, model ve markaya göre farklılık gösterebiliyor. Ancak benzer menü ve bölüm isimlerini takip ederek cihazdaki tüm bilgilere pratik bir şekilde ulaşım sağlanıyor.

Özetleyecek olursak; Fiziksel Adres olarak da bilinen, Media Access Control açılımı ile teknolojik cihazlarda yer alan MAC, Türkçe karşılığı olarak ''Ortam Erişim Yöntemi'' olarak biliniyor. Bu terim, bilgisayar ağı üzerinden tüm cihazların aynı ağ içerisinden tanınmasını sağlıyor. Bilgisayar başta olmak üzere, telefonların, tabletlerin ve hatta modemlerin de bir MAC adresi bulunuyor. Anlaşılacağı gibi her cihazın kendine ait farklı bir adresi bulunuyor. Bu adresler de 48 bitten oluşuyor. 48 bitten oluşan adresler, üretici firma ve protokol arasındaki farkı 24 bit üzerinden tanımlıyor.


Hızlı Başvuru
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.