IP Adresi Nedir?

IP adresleri, internete ya da yerel ağa bağlı cihazları belirleyen eşsiz adreslerdir. Bir nevi rakamların sıralamasıdır. Peki, tam olarak “ip nedir?” IP kelimesi; esasen İnternet Protokolü kelimelerinin baş harflerinden oluşur. İnternet Protokolü; internet ya da yerel ağ üzerinden yollanan verinin formatını yöneten kurallar topluluğudur.

 

IP adresleri; gizli ve genel olarak ikiye ayrılır. Örneğin, evden İnternete bağlanırken, modeminiz herkesin görebileceği genel bir IP’ye sahipken, bilgisayarınız modeminize aktarılacak gizli bir IP’ye sahiptir.

 

Bilgisayarınızın ve diğer cihazlarınızın IP adresini sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Elbette ip adresi sorgulaması sonucunda; hangi İnternet servis sağlayıcısına bağlı olduğunuzu ve hangi ağı kullandığınızı da görebilirsiniz. IP adresi sorgulamak manuel olarak mümkündür, öte yandan bu iş için geliştirilmiş araçlar da mevcuttur.

 

IP Adresi Ne Anlama Gelir?

 

IP adresleri, ağ üzerinde bilginin hangi cihazdan hangi cihaza gideceğini belirler. Verinin yerini içerir ve cihazın iletişim için erişilebilir olmasını sağlar. İnternete bağlı olan cihazların, farklı bilgisayarların, routerların ve web sitelerinin birbirlerinden ayrılması gerekir. Bu da IP adresler tarafından gerçekleştirilir ve internetin çalışmasında temel bir prensibi oluşturur.

 

Pratik olarak “ip adresi nedir?” sorusu şöyle de cevaplanabilir: IP; İnternete bağlı cihazların kimlik numarasıdır. İnternete bağlı olan her cihaz; bilgisayar, telefon, tablet bir IP’ye sahiptir. Böylece, ağ üzerinde birbirlerinden ayrılabilirler ve birbirleri ile IP aracılığıyla iletişim kurabilirler. Bir IP adresi, noktalarla ayrılmış rakamlar serisinden oluşur. IPv4 geleneksel IP yapısını teşkil ederken, IPv6 çok daha yeni bir IP sistemini gösterir. IPv4; 4 milyar civarı IP adres sayısı ile limitlidir ve bu günümüz ihtiyaçları için oldukça yetersizdir. Bu sebeple 4 hexadesimal basamak içeren 8 setli IPv6 geliştirilmiştir. Bu IP yöntemi çok daha fazla sayıda IP adresi sunar.

 

IPv4’te: Dört set rakamlar serisi mevcuttur. Her set 0 ila 255 arası değer alabilir. Dolayısıyla tüm IP adresleri; 0.0.0.0 ile 255. 255. 255. 255 arasında yer alır. Diğer adresler bu aralıktaki farklı kombinasyonları içerir. Öte yandan görece olarak daha yeni olan IPv6’da bu adres yapısı şu şekli alır; 2600:1005:b062:61e4:74d7:f292:802c:fbfd.

 

İnternet servis sağlayıcılarındaki bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları – Domain Name Server(DNS)) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar. Dolayısıyla biri web tarayıcısına alan adını girdiğinde, o kişiyi doğru adreslere yönlendirir. İnternet ortamında trafiğin işlemesi, işte tam olarak bu IP adreslerine doğrudan bağlıdır.

 

IP Adresi Nasıl Bulunur?

 

En sık sorulan sorulardan biri de “ip adresi nasıl bulunur?" sorusudur. Router’a ait genel IP adresini bulmanın en kolay yolu; Google üzerinde “What's my IP” yani “IP adresim nedir?” diye sormaktır. Google bu soruya hemen en üstte cevap verecektir.

 

Gizli IP adresinin bulunması ise kullanılan platform göre değişir:

 

Windows’ta:

 

 

MAC’te:

 

 

iPhone’da:

 

 

Ayrıca başkasının IP adresini bulmak İstiyorsanız; alternatif yollar içinde en kolayı; Windows cihazlarda komut istemi yöntemidir.

 

 

IP Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Bir IP adresinin adresinin coğrafi konumunu belirleyebilmek adına "ip sorgulama" yoluna başvurabilirsiniz. Sorgulama sonucu; ilgili şehri, bölgeyi, posta kodunu, ülke adını, ISS'yi ve saat dilimini verir.

 

Sanal adres konumu olarak adlandırılabilen IP adresinden, sadece servis sağlayıcısını ve bölgeyi öğrenmek mümkündür. Yani ev adresi, IP kodlarıyla net bir şekilde bulunamaz. Bir sitenin IP adresi ile sadece hangi bölgeden İnternete bağlandığını tespit edilebilir; ama tam olarak yerini bulamazsınız.

 

IP sorgulama yapabileceğiniz birçok web sitesi mevcuttur. http://www.query-ip.com/ ve http://www.ipsorgu.com/ bunlardan yalnızca ikisidir. Bu konuda oldukça detaylı bilgi veren bir diğer site de; https://www.whatismyip.com/ip-whois-lookup/’tır.

 

IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

 

Sıkça sorulan bir diğer soru da “ip adresi nasıl değiştirilir?” sorusudur. Bu işlem 3 şekilde yapılabilir.

 

1. Windows’da Komutla IP Değiştirme

 

Başlat tuşuna basılır.

 

 

2. Bilgisayar Üzerinden IP Değiştirme

 

Bilgisayar üzerinden IP adresinizi farklı yöntemlerle değiştirebilirsiniz. En yaygın metot; Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) yani VPN kullanmaktır. VPN, İnternet bağlantısını şifreler ve seçtiğiniz konumdaki bir sunucu üzerinden yönlendirme sağlar. Böylece ağdaki cihazlar, gerçek IP adresinizi değil, VPN sunucusunun IP adresini görür.

 

Özellikle seyahatteyken, umuma ait Wi-Fi bağlantısı kullanırken, uzaktan çalışırken ya da biraz mahremiyet isterken VPN kullanmanız size güvenli bir ortam sağlar. VPN kullanımı ile bazı ülkelerde erişime kapalı olan sitelere erişim de mümkündür. VPN size güvenlik ve gizlilik kazandırır.

 

Bir VPN kurmak için;

 

 

3. Modem Üzerinden IP Değiştirme

 

Genel IP çeşitleri; statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır. Statik IP sürekli sabittir ve yönetici tarafından manuel olarak girilir. Öte yandan Dinamik IP, sunucu yazılımı tarafından değiştirilir. Kullandığınız IP statik değilse, modem fişini çekip birkaç dakika bekleyip yeniden taktıktan sonra yeni bir IP adresiniz olur. Bazen ISS aynı IP adresini tekrar tekrar verebilmektedir. Modemin fişten çekili kalma süresinin uzaması ile yeni IP alma şansınız artar. Ancak statik IP kullanıyorsanız bu işlem işe yaramaz, IP’nizi manuel olarak değiştirmeniz gerekir.

 

IP Çakışması Nedir?

 

Aynı ağa bağlı IP adresleri eşsiz olmalıdır. Aynı ağda bulunan bilgisayarların aynı IP adresiyle tanımlanması durumu, “ip çakışması” olarak adlandırılır. IP çakışması varsa cihaz İnternete sorunsuz olarak bağlanamaz. Ağ bağlantısında sorunlar oluşur. Bu durumun düzeltilmesi gerekir. Farklı cihazların aynı IP adresini taşıyarak ağa bağlanması problem oluşturur ve bu durum IP çakışması sorununu ortaya çıkarır. Çakışma olduğu zaman cihazlar aynı ağda çalışamaz ve hata mesajı alınır. IP çakışması modeme reset atılarak ya da manuel olarak yeniden IP ataması yapılarak çözümlenir. Ayrı IP adreslerine sahip olan cihazlar, yeniden sorunsuz olarak çalışırlar.

 

IP çakışması olduğunda, sorunu çözmek için;

 


Hızlı Başvuru
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.