Fiber İnternet Nedir?

Fiber optik kablo, içinde cam olan ve içinden geçen ışığa kolay bir şekilde yön veren kablolara verilen isimdir. Bu kablolar elektrik sinyallerinin aksine ışık sinyallerini kullanarak veri gönderirler.

Fiber optik kablonun yapısı 3 kısımdan oluşur. Bunlar; çekirdek, cam kılıf ve plastik koruyucu kılıftır. Işığın içinden geçtiği kısım olan çekirdek, oldukça ince bir yapıya sahiptir. İnsan saç teli ile aynı inceliktedir hatta daha ince olduğu bile söylenir. Cam kılıf ise ışığın dışarı çıkmasını önler. Kablonun birtakım dış etkenlerden korunmasını sağlayan kısmı ise plastik koruyucu kısımdır.

Fiber optik kablo, bir elektrik kablosuna benzer ve ışığı taşımak için kullanılan bir veya daha fazla fiber optikten oluşur. Optik fiber elemanları tek tek plastik tabakalarla kaplanır ve kablonun yerleştirileceği ortam için uygun koruyucu bir tüp içinde bulunur. Bina içi ve bina dışı kullanım için uygun olduğu gibi yer altında ve direkler arası kullanım için de uygun türleri vardır.

Fiber optik kablolar, bir ağa veya cihaza fiziksel bir bağlantı sağlamak için haberleşme teçhizatına ve yama panellerine de takılabilir.

Fiber optik kablolar, son yıllarda dünyada çok daha fazla kullanılmakta ve kimsenin aklına gelmeyecek alanlarda bile karşımıza çıkmaktadır. Veri iletişimini kolaylaştıran fiber optik kablolar havacılık, haberleşme sistemleri, nükleer enerji sistemleri, trafik kontrolü, bina içi sistemler gibi birçok kullanım alanında karşımıza çıkmaktadır.

 

Fiber optik kablonun avantajlarını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Düşük Maliyet:  Birkaç kilometrelik optik kablo, eşit uzunluktaki bakır tellere göre daha düşük maliyetlidir. Bu da internet sağlayıcısının, altyapı şirketinin ve dolayısıyla kullanıcının tasarruf etmesini sağlar.

Bakır Tele Göre Daha İnce:  Teknik olarak optik fiber, bakır tele göre çok daha incedir. Neredeyse saç teli inceliğinde olduğu söylenmektedir.

Yüksek Taşıma Kapasitesi:  Fiber optik, bakır tellere göre daha ince olsa da aynı çap içinde çok daha fazla veri taşır.

Daha Az Sinyal Kaybı:  Fiber optikte sinyal kaybı bakır tele göre daha düşüktür.

Daha Düzenli Işık Sinyali: Bakır tellerdeki elektrik sinyallerinin aksine fiberin optiğin içindeki ışık sinyalleri aynı kablonun diğer fiberlerindeki sinyallere karışmaz. Fiber optik daha net telefon görüşmesi, daha iyi bir internet deneyimi veya daha net bir TV yayını sağlamaktadır.

Düşük Güç İle Çalışma: Fiber optik,  daha düşük sinyal kaybı nedeniyle düşük güç vericileriyle çalışabilirken bakır telde yüksek voltajlı elektrik vericiler kullanılmaktadır. Bu nedenle fiber optik hem sağlayıcının hem de kullanıcının güç konusunda tasarruf etmesini sağlar.

Yanıcı Değil: İçinden elektrik geçmediği için optik fiber yangın tehlikesi oluşturmamaktadır.

Hafif: Bir optik kablo bir bakır tel kabloya göre çok daha hafiftir. Fiber-optik kablolar bakır tel kablolara göre toprakta daha az yer kaplamaktadır.

Esnek kullanım alanı: Fiber optik çok esnek olduğu ve ışığı gönderip alabildiği için günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Sağlık alanında endoskopi, karın duvarından geçirilen ve iç organların görülmesini sağlayan laparaskopki gibi işlemlerde, mekanik alanda uçak, uzay mekiği ve otomobil motorlarındaki kaynakların tespit edilmesinde ve bunun gibi bir çok alanda fiber optik kullanılmaktadır.

 

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet,  fiber optik kablolarla sağlanan erişim sistemine verilen isimdir. Veriler, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden oluşan fiber optik kablolar üzerinden taşınır. Fiber kablolar sayesinde fiber internet hızı diğer internet bağlantılarına göre daha yüksek olur. Dünyanın en yüksek internet hızı olarak kabul edilen fiber internet, fiber optiğin içerisinde bilgilerin çok hızlı hareket etmesinden dolayı “ışık hızında internet” olarak da nitelendirilmektedir.

Fiber optik kablolar ile veri aktarımında teoride bir sınır söz konusu değildir. Bunun sebebi verinin ışık hızında iletilmesidir. Ancak paketler anlık band genişliği sınırı ile sunulur. Fiber kablolar çok miktarda veri taşır ve genelde ortalama hız 1 Gbps civarındadır. Ancak ülkemizde internet servis sağlayıcıları tarafından sunulan fiber internet paketlerin hız için üst sınırı 100 Mbps’dir.

 

Fiber İnternetin Avantajları Nelerdir?

Fiber internetin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

 

1) Daha Hızlı: Fiber internet, diğer internet bağlantı türlerine göre çok daha hızlıdır.

2) Güvenli ve Kesintisiz: Fiber internet fiber kablo altyapısı nedeniyle diğer internet bağlantı türlerine göre daha güvenli ve kesintisizdir.

3) Telefon Hattına İhtiyaç Duymaz: Fiber internet sahibi olmak için telefon hattına ihtiyaç duyulmaz. Sabit telefon hattı olmadan da fiber internet hizmeti alınabilir.

4) Çevreye Duyarlı: Fiber optik kabloları, ısınıp soğutma sistemlerine ihtiyaç duyan bakır kablolara göre daha çok çevreye duyarlıdır.

5) Geleceğin Teknolojisi: Günümüz teknolojisinde ve yeni dijital dünya düzeninde bakır ya da daha farklı bir kablo sistemi yerine ışığın kablolardan geçiş şekliyle ilgilenilmektedir. Fiber internet kullanımı avantajları nedeniyle ülkemizde ve dünyada her geçen gün hızla artmaktadır. Bu artışın devam etmesi ve fiberin çok daha fazla alanda kullanılması beklenmektedir.

 

Fiber Altyapı Sorgulama

Destannet web sitesinde bulunan fiber internet altyapı sorgulama sayfasına girerek adresinizde alabileceğiniz en yüksek internet hızını görüntüleyebilir ve altyapınıza en uygun Destannet internet kampanyası için başvuruda bulunabilirsiniz. Altyapınızı sorgularken adresinizi doğru girdiğinizden emin olmalısınız. Çünkü bir sokak ve hatta bazen bir bina arasında bile fiber internet altyapı durumu değişebilmektedir.

Adresinizde yer alan fiber internet altyapısını veya internet hızınızı sorgulamak isterseniz altyapı sorgulama ve hız testi sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Fiber internet altyapınızı sorgulamak size altyapınızda alabileceğiniz en yüksek internet hızını gösterir. Bu bilgiyi öğrenerek internet altyapınıza en uygun internet paketinden yararlanırsınız ve alabileceğiniz hızdan daha yüksek hızdaki paketlere ek ücret ödemezsiniz.

Bir başka sorgulama yöntemi ise aldığınız internet servis sağlayıcının müşteri hizmetlerini aramaktır. Çağrı merkezini arayarak müşteri hizmetleri temsilcisinden fiber altyapınız olup olmadığını ve altyapınızda alabileceğiniz en yüksek internet hızı öğrenebilirsiniz.


Hızlı Başvuru
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.